Строителната експанзия на едно от малкото останали зелени места по Черноморието

...
Строителната експанзия на едно от малкото останали зелени места по Черноморието
Коментари Харесай

Някой ще гледа Корабите от прозореца. Синеморец опасан с огради, ще се строи

Строителната експанзия на едно от дребното останали зелени места по Черноморието - царевското село Синеморец, продължава. Тази година, в случай че желаете да се полюбувате на естествената скална забележителност Корабите, ще се видите в усложнение. Защото ще се сблъскате с ограда. Но " някой ще гледа Корабите от прозореца си ".

Собственикът на парцел на първа линия на брега над скалите е решил да си го отбелязя с нея, а обществените документи за въпросния парцел демонстрират, че желанията са там да поникнат жилищни здания. 
 Снимка Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг
Снимки на оградената повърхност се появиха през вчерашния ден във фейсбук групата " ", в която от години жители и екоактивисти алармират за нередности и строителни мераци, като против тях непроменяемо се опълчва локалната власт в лицето на кмета на Царево Георги Лапчев.

От групата алармират за още оградени имоти, освен за този. А думите  " Някой ще гледа Корабите от прозореца си " са на авторката на фотосите.
 Снимка Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг
Според локални поданици става въпрос за парцел с възложител Николай Стойчев. Данните за него демонстрират, че е земеделска земя със заменено предопределение, минал е през всички съгласувателни процедури, в това число през 2017 година е получил зелена светлина от с подписа на известната към този момент някогашна директорка Тонка Атанасова. Решението на екоинспекцията регистрира, че той се намира в местността " Поляните " в Природен парк " Странджа " - т.е. попада в предпазена зона " Странджа " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, както и в предпазена зона " Странджа " за запазване на дивите птици. Но строителство там няма да докара до някакви нездравословни последствия за природата, затова може да се осъществя.

Това е общоприетоо решение на бургаската екоинспекция, като не се регистрира комулативният резултат от всички инвестиционнии планове в региона, единствено за съответния обект. А съгласно на Борислав Борисов от  " Да не допунем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ", получени по реда на Закона за достъп до социална информация, общо 39 парцела в местността " Поляните " са с променено предопределение (от 2000 година до 2022 г.), като предвиждането за всички тях е да се трансфорат във " вилно строителство ", " хотелски комплекс ", " ваканционно населено място ", " жилищни здания ". Инвеститорите имат период от 5 години да стартират строителство, другояче оценката за съгласуемост автоматизирано приключва действието си.

Инвеститорите всеобщо показват в капиталовите си наметрения (какъвто е казусът с този имот), че водоснабдяването ще се реализира от действителен махленски тръбопровод. Отпадните води от постройката посредством местна пречиствателна станция ще се притласкват до действителен махленски канал, от където посредством КПС " Поляните "  водите ще се водят към пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) с. Синеморец ". Само че Синеморец към момента няма такава пречиствателна станция. През лятото на 2021 година шефът на ДНСК издаде заповед за строителна възбрана до разрешаване на въпроса - откакто обществената загадка излезе нескрито - че отходните води на селото се изливат в залива Св. Яни - сред плажа при устието на река Велека и централния плаж на Синеморец - " Бутамята ".

В не толкоз далечната 2020 година пък прокуратурата реши да покаже " мускули " като потегли да ревизира процедираните за застрояване парцели в " Поляните ", от което три години не е последвало нищо. Или най-малко обществеността не е известена да е последвало. Тогава избухна скандал с транспортно-комуникационната план-схема на предпазената околност за изграждането на улична, ВиК, електропреносна мрежа - основа за бъдещо застрояване, като оказа се, общинският съвет в Царево не бил взел публично решение за утвърждението й, била единствено опознавателна.

Паралелно върви на процедура главната сюжетна линия. Община Царево все по този начин няма Общ организационен проект (ОУП). " Странджа " е разгласен за естествен парк през 1995 година, когато няма " Натура 2000 ", няма го и профилираното законодателство, в това число Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, земята е от дълго време разпродадена и със заменено предопределение, има издадени строителни разрешителни, изготвят се Подробен устройствен план, екоинспекцията дава зелена светлина, няма Общ устройствен план - с други думи - строи се на парче.

Няколкото опита за правене на Общ устройствен план катастрофираха, в това число последният подобен, който предвиждаще огромно строителство в парка, в него се срещаха и несъществуващи плажове (които обосновават и по-голяма леглова база). След систематични митинги и над 1000 отрицателни мнения министърът на районното развиване и благоустройството в последния постоянен кабинет - Гроздан Караджов, се споразумя с създателите на плана да се откажат и по този начин в този момент е в ход нова процедура по желание на реализатор. А вложителите бързат да заградят парцелите си.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР